Trusted Platform Module (TPM) standardı, bir bilgisayarda birçok güvenlikle ilgili görevi yönetmek için tasarlanmış özel bir kriptografi çipini tanımlar. Bu standart 2009 yılında tanıtıldı, ancak Microsoft’un yakın zamanda Windows 11 için tüm bilgisayarlarda TPM zorunluluğunu uygulamaya koyması, piyasaya sunulduğundan beri ciddi eleştirilere yol açtı.
Microsoft, Windows 11’i duyururken donanım gereksinimlerini önemli ölçüde değiştiren tartışmalı bir adım attı. Dünyanın en popüler PC işletim sisteminin son sürümü, işlemci birkaç yıllık ise veya anakartta Trusted Platform Module (TPM) olarak bilinen özel bir kripto donanımı (veya ilgili firmware emülasyonu) bulunmuyorsa, normal şartlar altında çalıştırılamıyor veya yüklenemiyor.
Kıdemli Ürün Yöneticisi Steven Hosking, Microsoft’un TPM zorunluluğunu kalıcı hale getirme konusunda kararlı olduğunu ve Windows 10’un ana destek süresi sona erdikten sonra bile bu konuda taviz verilmeyeceğini açıkladı. Redmond, TPM teknolojisinin Windows güvenliğini sağlamak için kritik olduğunu ve Windows ekosisteminin geleceği düşünüldüğünde daha da önemli hale geldiğini düşünüyor.
Hosking, TPM’nin bir bilgisayar cihazı için donanım düzeyinde güvenlik özellikleri sunduğunu açıkladı. Bu çip, şifreleme anahtarlarını ve sertifikalarını güvenli bir şekilde saklayabilir. Ayrıca, şifreler ve hassas veriler üzerinde kötüye kullanım ve yetkisiz erişime karşı koruma sağlayabilir. TPM çipi, rastgele sayı üretim motoru sunabilir, verileri şifreleyebilir veya çözebilir ve dijital imzaları doğrulayabilir.
Windows 10 kullanıcıları, Ekim 2025’ten sonra güvenlik güncellemeleri almayacak, aksi takdirde bu hizmet için ücret ödemeleri gerekecek. Microsoft, bu giderek eskiyen işletim sisteminin destek süresinin sonuna yaklaştığını kabul ediyor. Ancak, şirket Windows 10’dan Windows 11’e geçişi kolaylaştırmak için TPM 2.0 gereksinimini kaldırmaya veya hafifletmeye yanaşmıyor.
Hosking, TPM 2.0 çipinin sürekli değişen dijital dünyada birçok güvenlik zorluğunu ele aldığını ve endüstri standartlarına uygun kriptografik algoritmalar için geliştirilmiş destek sunduğunu belirtti. Ayrıca, güvenlik süreçleri için artan izolasyon sağlıyor. TPM 2.0, Windows 11 güvenlik özellikleriyle, şifreleme anahtarlarının saklanması, Güvenli Önyükleme ve çok faktörlü kimlik doğrulama gibi işlevlerle “sorunsuz” bir entegrasyon sunuyor.
“Windows’un geleceği için TPM 2.0’ı pazarlık konusu olmayan bir standart haline getirerek güvenlik çıtasını yükseltiyoruz,” diye ekledi Hosking.
TPM çipi, mevcut ve özellikle gelecekteki Windows platformları için kritik bir öneme sahip. İşletmeler için ek yönetim seçenekleri sunuyor. Alay etmeyi mazur görün, ancak insanlar bu yüzden, kullanım ömrü tükenmekte olan bir işletim sistemi olmasına rağmen hâlâ kitleler halinde Windows 10’a yöneliyor olmalı.