Kamboçya’da kara mayınlarını tespit eden Afrikalı bir fare, 100’den fazla mayın ve patlayıcıyı bulmasının ardından dünya rekoru kırdı. Kar amacı gütmeyen Belçika merkezli Apopo kuruluşu, bu başarıyı Cuma günü duyurdu.
Apopo’nun açıklamasına göre, “dev keseli sıçan” türündeki bu fareye, 2021’den bu yana 109 kara mayını ve 15 patlamamış mühimmatı tespit etmesi nedeniyle, kuruluşun en başarılı mayın tespit faresi (MDR) unvanı verildi.
“Ronin” adı verilen fare, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından da tanındı. Guinness, Ronin’in “hayati önemdeki çalışmasının”, günlük yaşamlarında bir yanlış adımın ölümle sonuçlanabileceği korkusuyla yaşayan insanlar için gerçek bir fark yarattığını belirtti.
Apopo’nun açıklamasında, “Ve Ronin’in işi henüz bitmiş değil. Henüz beş yaşında olan fare, en az iki yıl daha mayın tespiti yapabilir ve rekorunu geliştirmeye devam edebilir,” denildi.
Ronin, Ağustos 2021’de Kamboçya’nın Preah Vihear bölgesine gönderildi. Daha önceki rekor, beş yılda 71 kara mayını ve 38 patlamamış mühimmat bulan Magawa adlı başka bir dev keseli sıçana aitti.
Meet #Ronin, APOPO’s record-breaking rat. He holds a Guinness World Record title for the most landmines detected by a rat. Support Ronin’s mission.
Adopt a HeroRAT: https://t.co/Ch9LjXwaq7#MineAwarenessDay #WorldRatDay #SavingLives #GuinnessWorldRecord #APOPO pic.twitter.com/B1UBcolt2J
— APOPO (@herorats) April 4, 2025
Tanzanya merkezli Apopo’nun şu anda “Kahraman Fareler (HeroRATs)” olarak adlandırdığı 104 farelik bir ekibi bulunuyor. Ronin’e ayrılan sayfada, avokadoyu çok seven bu farenin 68 cm uzunluğunda, 1.175 gram ağırlığında olduğu ve kişiliğinin “çalışkan ama arkadaş canlısı ve sakin” olduğu belirtiliyor.
On yıllarca süren iç savaşların izlerini taşıyan Kamboçya, dünyanın en fazla kara mayını döşenmiş ülkelerinden biri. Ülke genelinde hâlâ 1.000 kilometrekareden fazla alan mayın tehlikesiyle karşı karşıya.
Patlayıcılar nedeniyle uzuv kaybı yaşayan kişi sayısında da dünyada başı çeken ülkelerden biri olan Kamboçya’da, 40.000’den fazla insanın mayınlar yüzünden uzuvlarını kaybettiği tahmin ediliyor.
Apopo, HeroRAT’ların bir tenis kortu büyüklüğündeki alanı sadece 30 dakikada tarayabildiğini söylüyor. Aynı alanı bir mayın arayıcısının metal dedektörüyle taraması, etraftaki hurda metal yoğunluğuna bağlı olarak dört güne kadar sürebiliyor.
Eğitilmiş bu farelerin, patlayıcılarda bulunan TNT adlı kimyasal bileşiği tespit edebildiğini belirten Apopo, geleneksel yöntemlerin aksine, farelerin hurda metallere tepki vermediğini de vurguluyor.